Det siges at Danmark er helt flad...

Af: Af David Broo, vinder af Melfar 24 2007, Personlig trener och coach.

det siges at danmark norsk flag

Det siges at Danmark er helt flad... og det er passer næsten. Men de bakker der er, er korte og forholdsvis stejle og de ligger fortrinsvis på den første del af løbet. Under Melfar 24 2007 kørte jeg lidt over 3000 højdemeter - og det er faktisk det samme som Trondheim Oslo.

Min plan var fra starten, at vinde løbet. Jeg havde forsøgt at få nogle af de stærke ryttere fra min klub til at hjælpe mig, men ingen af dem kunne komme.

Vejret var helt OK. Solen kiggede frem. Jeg var kørt til Danmark dagen før, for at være klar og få hvilet godt ud. Jeg overnattede i bilen, som stod på parkeringspladsen, hvor løbet skulle starte fra. Nogle timer før starten, parkerede en anden rytter ved siden af. Han spurgte beskedent, om vi kunne køre sammen. Jeg sagde, at det ville da være hyggeligt, og jeg havde brug for nogen at køre sammen med, så det var jo fint.

Jeg forklarede ham, at det var min plan at vinde dette løb og lurede på, hvad hans mål var. Allan Carlsen kørte løbet som træning og var tilfreds med en podieplads. Hvis jeg havde vidst hvem Allan Carlsen var forinden, havde jeg været lidt mere ydmyg, tror jeg!

Vi fik at vide, at vi skulle starte i grupper, pga. det store antal ryttere. Vi startede i den sidste. Da starten gik, lagde Allan Carlsen tempoet op på 40 km/t. Stærk mand!! Det passede mig fint. NU skulle der fart på. Vi blev en 5-8 mand i et lille felt, som fulgte Allan og jeg. Vi kørte den første omgang på under 2 timer. Da havde vi indhentet frontgruppen med 20 minutter.

Som timerne gik, blev gruppen mindre og mindre. Der var ikke mange, der ville med op at trække.

Det med at køre stærkt i længere tid ad gamgem, handler om at holde intensiteten så jævn som mulig. Ikke slappe af eller slække farten. Det var der ikke mange, der var i form til at gøre, dem der vinder, er dem som har energien og viljen.

Efter 12 timer have Allan og jeg et snit på 36 km/t. Nu kørte vi ind på den korte natrute. Min ven Stein var supporter for os og sørgede for, at vi fik det vi havde brug for, når vi kørte igennem depotet. Timerne gik og det blev mørkt. Tempoet gik ned. Allan og jeg begyndte at føle os slidte.

At cykle om natten er en fantastisk oplevelse. Alt det man går glip af, når man sover natten væk :-)

Hvis man er frisk og har lidt energi i behold, kan man benytte sig af, at vinden oftest løjer af om natten. Luftmodstanden mindskes. Man kan køre hurtigere end om dagen, ved samme intensitet.

Det passede os godt, at holde lidt afstand til de andre i feltet. Vi havde en margin på ca. 30 km. Det var stort set bare at holde sig på cyklen, så gik det helt af sig selv.

Da solen stod op, steg humøret også. Det er nogle tunge timer, der midt på natten. Kroppen plejer at sove på den tid og det tærer på én at sidde på cyklen. Det lysnede for os i mere end én forstand. Der bredte sig en dejlig følelse i mig. Al den træning, jeg havde bag mig, lønnede sig nu. Al den tid jeg havde investeret, alle de fravalg, jeg havde måttet tage til fordel for at træne. Nu kom belønningen for min satsning på cykelsporten.

Slutruten er på 2,3 km og Allan og jeg nød solens varme. Vi nærmede os 24 timer på cykel og dermed sidste omgang. Allan havde været en perfekt makker og en god ven! Jeg synes det var rimeligt, at vi skulle spurte om sejren. Allan kiggede på mig og sagde: ”Tag du den bare. Du fortjener den”.

Idræt fører mennesker sammen. Det rører os mennesker, når vi har slidt sammen og delt smerte og glæde, når personen foran dig tager en god føring i front, til trods for, at han eller hun lider. At kæmpe for at nå sit mål, uanset hvilket niveau det er på – det er smukt! Derfor elsker jeg idræt!

Tips og gode råd,
når du skal køre et ultramarathon løb
Først vil jeg takke arrangørerne for et flot arrangement. Jeg tænker tilbage på dette løb med glæde. Det var en udfordring at komme igennem, og med alt det der når at ske i løbet af sådan et 24 timers løb, kan der ikke kåres nogen sikker vinder.

At forberede sig på alt og at være bedst muligt rustet er én af hemmelighederne ved, at kunne gøre det godt i et løb som dette.


- Med det mener jeg, at man skal få afprøvet hvilken type mad man skal spise under løbet (arrangørerne bør offentliggøre hvad de tilbyde rytterne af mad og drikke). Man kan evt. tage sit eget supportteam med.

- Man skal have værktøj med til at kunne klare de fleste situationer (ganske vist går man på kompromis med vægt på cyklen og heldigvis er der service til en vis grænse, men det er ærgerligt at miste en masse tid under løbet, pga. defekter).

- Gå din cykel grundigt igennem før start. Sørg for, at alting er tip/top. (Udskift bremse- og gearkabler nogle uger før løbet, så du har god til justeringer).

- Hvis du har ambitioner i et løb af denne type, er der én regel der går forud for alle andre – stig ikke af cyklen! Med det mener jeg: lær at spise på cyklen, klæd dig af og på, på cyklen, lær at ”hvile” på cykle, lær at strække ud på cykle. Du har god tid til at øve dig i det, med alle de kilometer du skal ud at have i benene i løbet af året.

- Træn kontinuerligt i løbet af året. Der findes ikke noget, der hedder ”off-season”. Varier gerne din træning med løb eller skiture i vintermånederne.

- Træn med rigtig intensitet. Lange intervaller foregår i zone 1 (For dem der ikke ved hvad det betyder, så læs mere om det på egen hånd). Intensive intervaller foregår i zone 3 for marathoncyklister og for de fleste andre. Brug kortere træningsture til at komme i topform (gennem anaerob træning i zone 4 og 5) de sidste 8 uger inden løbet. Skru ned til 30-40% af den totale træningsbelastning i de sidste 2 uger inden selve løbet.

- Dyrk styrketræning. Maksimal styrketræning øger din udholdenhed og din styrke og du belaster musklerne mindre, ved samme watt som tidligere. Det giver dig 2 valg:

- du kan køre i samme fart som hidtil, men med lavere energiforbrug
- du kan køre stærkere, men ved samme intensitet som du brugte på lavere hastigheder tidligere.

De tips jeg giver her, er nogle basis råd. Find ud af, hvad der fungerer bedst for dig, når du er ude på lange ture. Sørg for, at du kan li’ det du spiser og drikker, selv når du er ude på 10-20 timer lange cykelture.

Lav aldrig om på nogle af dine træningsprincipper, den sidste uge op til løbet. Spis ikke noget, du ikke har prøvet før, under løbet. Jeg har en dårlig erfaring med netop dette, da jeg kørte Paris-Brest-Paris og tog nogle urtepiller, som skulle reducere kramper og fjerne bivirkningerne af koffein. I stedet forårsagede de, at jeg ikke kunne holde noget i mig under løbet og kastede op i 6 timer! Surt! Ikke mindst fordi, jeg lå med i hovedgruppen blandt de 15-20 første. Sådan kan det gå – gør ikke min fejltagelse om :-)


God fornøjelse og hav et rigtigt fantastisk Bianchi Melfar 24 timers løb.

David Broo, Norge
Personlig trener och coach


det siges at danmark 1

David Broo, her fotograferet af sin supporter Stein Varjord

det siges at danmark 2

Allan & David ved starten

det siges at danmark 3

Allan & David efter 24 timer på cyklen, taler til Dansk TV

det siges at danmark 4732,5 kilometers samarbejde på 24 timer

26.03.2011